Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία

(Cognitive Behavioral Therapy)

Ο τρόπος με τον οποίο σκεφτόμαστε και αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας, επηρεάζει το πώς νιώθουμε και πώς συμπεριφερόμαστε
Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (Cognitive Behavioral Therapy) είναι μια μέθοδος ψυχολογικής θεραπείας,  η οποία βοηθάει τους ανθρώπους να κατανοήσουν και να αλλάξουν συναισθήματα, σκέψεις και συμπεριφορές που τους  βλάπτουν ή είναι μη λειτουργικά για τους ίδιους στην καθημερινή ζωή. Κάποιες φορές, δεν το καταλαβαίνουμε αλλά οι αρνητικές σκέψεις επηρεάζουν τον  τρόπο που συμπεριφερόμαστε με αποτέλεσμα να μη μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στον αληθινό κόσμο.

Οι άνθρωποι δεν διαταράσσονται από τις καταστάσεις γύρω τους, αλλά από τον τρόπο που ερμηνεύουν και αξιολογούν τις καταστάσεις αυτές, ή πιο απλά, από τον τρόπο που σκέφτονται για τις καταστάσεις γύρω τους. Ένας σημαντικός αριθμός ερευνών έχει αποδείξει πως οι τρεις λειτουργίες: σκέψη, συναίσθημα, συμπεριφορά, είναι απόλυτα συνδεδεμένες στον άνθρωπο και ότι η κάθε μια οδηγεί στην έναρξη της επόμενης υπό τη μορφή αλυσιδωτής αντίδρασης.

ΣΚΟΠΟΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Έντονα αρνητικά συναισθήματα αποφέρουν αρνητικές συμπεριφορές που παγιδεύουν το άτομο σε ένα φαύλο κύκλο και διαιωνίζουν ένα πρόβλημα στη ζωή του. Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία έχει στόχο των εντοπισμό των «φαύλων κύκλων »που επιφέρουν συναισθηματική φόρτιση στη ζωή κάθε ανθρώπου. Σκοπός του θεραπευτή είναι να ωθήσει τον θεραπευόμενο να αναγνωρίσει τις αρνητικές σκέψεις και να τις αντικαταστήσει με περισσότερο ρεαλιστικές που οδηγούν σε ισορροπημένα συναισθήματα και συνεπώς σε λειτουργικές συμπεριφορές. Ο ειδικός δεν αφιερώνει χρόνο στο παρελθόν αλλά ασχολείται με σκέψεις του παρόντος.

ΠΟΣΟ ΔΙΑΡΚΕΙ;

Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία προσφέρεται σε ατομικές συνεδρίες (50’/ συνεδρία) με έναν θεραπευτή ή στα πλαίσια μιας ομάδας. Ο αριθμός των συνεδριών εξαρτάται από τα προβλήματα για τα οποία χρειάζεστε βοήθεια. Ο θεραπευτής σας δεν θα σας πει τι να κάνετε με τη ζωή και τα προβλήματά σας. Αντ' αυτού θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε πάνω σε ποιές δυσκολίες θέλετε να εργαστείτε για να βελτιώσετε την κατάστασή σας με τη χρήση  «εργαλείων » τα οποία θα χρησιμοποιήσετε και μετά το τέλος της θεραπείας.